PhD Theses GRI-2017-18528

Title:Συσχέτιση εκζέματος και τροφικής αλλεργίας στην παιδική ηλικία
The association of eczema and food allergy in childhood
Authors:Καραγιαννίδου Αγάθη Ν.
Department: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής
Language:Greek
Publ. Date:2016
Abstract:Η ατοπική δερματίτιδα ( ΑΔ) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του δέρματος, η οποία χαρακτηρίζεται από τυπική κατανομή και χρόνια υποτροπιάζουσα πορεία. Ο σκοπός της μελέτης ήταν να εκτιμηθεί η συχνότητα της κλινικά ενεργού τροφικής αλλεργίας σε παιδιά ηλικίας 3 μηνών έως 7 ετών με ΑΔ. Σε 88 παιδιά με ΑΔ προσδιορίστηκαν τα ειδικά IgE αντισώματα σε τροφικές πρωτεΐνες. Όλοι οι ασθενείς με ΑΔ και θετικά IgE αντισώματα υποβλήθηκαν σε από του στόματος δοκιμασία πρόκλησης (ΣΔΠ) με τις υπεύθυνες τροφές στις οποίες βρέθηκαν ευαισθητοποιημένοι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε ποσοστό 44.31% των παιδιών με ΑΔ διαπιστώθηκε τροφική ευαισθητοποίηση σε κοινά τροφικά αλλεργιογόνα, ενώ σε 26.13% αυτών διαπιστώθηκε κλινικά ενεργός τροφική αλλεργία. Ένα ποσοστό 40% από το σύνολο των ευαισθητοποιημένων σε τροφή ασθενών με μέτριους τίτλους ειδικών IgE αντισωμάτων είχε κλινικά ενεργό τροφική αλλεργία στο γάλα και το αυγό. Ασθενείς που είχαν τίτλους ειδικών IgE μεγαλύτερους από το 95% της θετικής προγνωστικής αξίας για θετική ΣΔΠ θεωρήθηκαν αλλεργικοί. Αυξημένη ανοσοσφαιρίνη E και περιφερική ηωσινοφιλία είχε το 80% και το 25% των ασθενών αντίστοιχα ανεξαρτήτως βαρύτητας και τροφικής ευαισθητοποίησης. Συμπερασματικά διαπιστώθηκε ότι το ¼ περίπου των παιδιών με ΑΔ (26.13%) είχε κλινικά ενεργό τροφική αλλεργία. Η μελέτη αυτή δεν έδειξε συσχέτιση μεταξύ τροφικής ευαισθητοποίησης και σοβαρότητας της ΑΔ. Υψηλή IgE και περιφερική ηωσινοφιλία δεν ήταν περισσότερο συχνές στην ομάδα των ασθενών με σοβαρή ΑΔ ούτε μεταξύ αυτών με τροφική ευαισθητοποίηση. Τα βρέφη και τα νήπια με διάγνωση ΑΔ πρέπει να διερευνώνται για πιθανή υποκείμενη τροφική αλλεργία ανεξάρτητα από την βαρύτητα του νοσήματος.

Atopic dermatitis (AD) is an inflammatory disease of the skin, which is characterized by a chronic relapsing course. The aim of the study was to assign the prevalence of clinically active food allergies among a group of children between 3 months up to 7 years of age with AD. Eighty-eight (88) children with AD were screened for specific IgE food proteins. All patients with AD and positive levels of specific IgE antibodies were subjected to Oral Food Challenge (OFC) with the relative foods to which they were found sensitized. The study has shown that a percentage of 44.31% of the children with AD was sensitized to common foods and in 26.13% food allergy was confirmed. Approximately 40% of milk and egg food sensitized patients with moderate levels of sIgE had clinical active food allergy to milk and egg.Patients who had antibody titers more than 95% of the cutoff predictive value for a positive reaction were considered allergic. High IgE and eosinophilia had a prevalence of almost 80% and 25% of the study group regardless of concomitant food sensitization and disease severity. In conclusion, clinical active food allergies were recognized in almost 1/4 of children with AD. This study has failed to establish an association between food sensitization and the severity of AD. High IgE and peripheral eosinophilia have not been found more prevalent neither among children with severe AD nor among children with food sensitization. Infants and younger children with AD should be screened for an underlying food allergy regardless of disease severity.
Supervisor:Μαυρουδή, Αντιγόνη επ. καθ.
Subjects:Atopic dermatitis, Nutritional aspects, Food allergy in children, Ατοπική δερματίτιδα, Διατροφικές απόψεις, Τροφική αλλεργία στα παιδιά
Keywords:Food allergy, Atopic dermatitis, Ατοπική δερματίτιδα, Food hypersensitivity reactions, Αντιδράσεις υπερευαισθησίας σε τροφή, Eczema, Έκζεμα, Τροφική αλλεργία
Related files:Fulltext: PDF File with license Δείτε την σχετική άδεια κάνοντας κλικ εδώ!


 Record created 2017-02-15, last modified 2017-02-20


Fulltext:
Download fulltext
PDF File
with license:Δείτε την σχετική άδεια κάνοντας κλικ εδώ!