Graduate Theses GRI-2017-19104

Title:Διερεύνηση της εφοδιαστικής αλυσίδας του νωπού κοτόπουλου με τη χρήση της δυναμικής συστημάτων
Sstudy of the supply chain of poultry intustry with the use of system dynamics theory
Authors:Κεσίδης Αλέξανδρος
Department: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
Language:Greek
Physical Description:67 p.
Publ. Date:2017
Abstract:Στην εργασία αυτή μελετήσαμε την εφοδιαστική αλυσίδα του νωπού κοτόπουλου. Η περιορισμένη διάρκεια ζωής του προϊόντος στο ράφι αυξάνει τον κίνδυνο να μείνουν απούλητα προϊόντα και επομένως να αχρηστευτούν. Με τη χρήση της θεωρίας δυναμικής συστημάτων καταστρώσαμε ένα δυναμικό μοντέλο που αποτελείται από τον παραγωγό, δυο μεταποιητικές βιομηχανίες και τρία σημεία πώλησης. Σχεδιάσαμε πολιτικές προμηθειών και ορίσαμε συνολικά δώδεκα μεταβλητές ελέγχου του επίπεδου του αποθέματος στα οποία θέσαμε χαμηλά και υψηλά επίπεδα. Μοντελοποιήσαμε το παραπάνω σύστημα στο λογισμικό Powersim 2.5c και το προσομοιώσαμε υπό την επίδραση τεσσάρων σεναρίων ζήτησης και δυο καταναλωτικών συμπεριφορών. Με τη βοήθεια του πακέτου στατιστικής ανάλυσης SPSS σχεδιάσαμε το πείραμα και εξετάσαμε τις επιδράσεις πρώτης και δεύτερης τάξης των ελεγχόμενων μεταβλητών καθώς και των δυο καταναλωτικών συμπεριφορών στο ποσοστό ληγμένων προϊόντων. Τέλος, καταλήξαμε στα επίπεδα τιμών των ελεγχόμενων μεταβλητών και καταναλωτικής συμπεριφοράς που με οδηγούν στην ελαχιστοποίηση του ποσοστού ληγμένων κοτόπουλων.

In this study we investigated the supply chain of raw chicken. The limited shelf life of this product increases the risk of unsold goods by reaching the expiration date. Using the principles of system dynamics theory we designed a dynamic model consisting of a producer, two processing plants and three markets. We developed procurement policies and we defined a total of twelve variables controlling the stock levels that we set to low and high values. We modeled the above system on Powersim 2.5c software and run simulations under the influence of four demand scenarios and two consumer behaviors. With the help of the SPSS statistical analysis package we designed the experiment and examined the effects of first and second order of controlled variables on low-high values and the two consumer behaviors in the percentage of expired products. Finally, we concluded with the levels of controlled variables and consumer behavior that minimize the percentage of expired chicken products in market.
Supervisor:Γεωργιάδης, Πάτροκλος
Keywords:Εφοδιαστική αλυσίδα κοτόπουλου Δυναμική συστημάτων, Poultry supply chain, System dynamics
Related files:Fulltext: PDF File with license Δείτε την σχετική άδεια κάνοντας κλικ εδώ!


 Record created 2017-04-12, last modified 2017-04-17


Fulltext:
Download fulltext
PDF File
with license:Δείτε την σχετική άδεια κάνοντας κλικ εδώ!